
Pagina in constructie
Comportament de reproducere
Etologie
Castor fiber este specie monogamă şi trăieşte în familii formate din 2-10 indivizi. Coloniile familiale sunt formate dintr-un cuplu de părinţi - adulţi reproducători, tineri sub un an şi tinerii imaturi sexual în vârstă de până la doi ani.
Indivizii maturizaţi sexual, în vârstă de 3-4 ani, nu mai sunt toleraţi şi părăsesc familia. Ei, migrează uneori zeci de kilometri pentru a găsi un partener sexual, precum şi un loc de stabilire a coloniei proprii. Migraţia este, de obicei realizată prin intermediul cursurilor de apă, dar brebii pot la nevoie, să traverseze porţiunile de uscat ce divizează bazinele acvatice. Împerecherea de obicei, are loc în apă în perioada de iarnă. După 105-109 de zile de sarcină, 2-5 pui (rar 6-7) se nasc din aprilie până în august.
Cea mai mare parte dintre brebii tineri devin maturi sexual la vârsta de 3 ani, cu toate că o mică parte din populaţie ar putea ajunge la stare reproductivă la vârsta de 2 ani. Perioada de maximă activitate sexuală (succes reproductiv maxim) este cuprinsă la femele între 3 şi 9 ani. Cu toate că femelele de peste 9 ani încă se pot împerechea cu succes, puii lor au mai puţine şanse de a supravieţui după naştere decât cei ai femelelor mai tinere. Doar o femelă - din cadrul unei colonii – se poate reproduce: tineretul nu este activ sexual în prezenţa unui adult dominant.
Vârfuri ale activităţii de reproducţie se întâlnesc în perioada decembrie - mai. Procentul de creştere a populaţiei variază, în funcţie de locaţie şi de condiţiile de mediu.
Majoritatea nou-născuţilor sunt gemeni sau tripleţi, fecunditatea medie a femelelor dintr-o populaţie fiind calculată la aproximativ 2,7 – 2,8 pui. Cu toate acestea, numărul de tineri la o naştere nu variază semnificativ. Creşterea tinerilor continuă până când sunt maturi sexual şi gata pentru a dispersa de pe teritoriul natal. Acest lucru se produce, în general, la circa 2 ani, chiar înainte de a se naşte noii pui, cu toate că indivizii dispersaţi pot reveni pe teritoriul coloniei parentale în cazul în care nu reuşesc să se stabilească în altă parte.
Curtarea are loc în apă. După câteva urmăriri, animalele se împerechează, cu corpurile alipite - faţă în faţă; acuplarea are loc de obicei în apă. În timpul sezonului de împerechere, animalele sunt deseori auzite, deoarece de multe ori scâncesc. Uneori, brebii se împerechează în timpul zilei.
|